Corona-update - April 2022


Wat fijn dat we de coronaregels kunnen loslaten! Het enige wat nog geldt is: blijf thuis met klachten, laat je testen en neem contact op met de assistente om een nieuwe afspraak te plannen.

In de ziekenhuizen gelden nog wel coronamaatregelen. Per ziekenhuis verschillen deze. Check hun websites voor de actuele maatregelen. 

CORONA EN ZWANGERSCHAP


Waarschijnlijk is een zwangere vrouw niet vatbaarder om het coronavirus te krijgen. We weten dit niet zeker. Het overgrote deel van de zwangere vrouwen dat besmet is met corona heeft lichte/milde klachten. Een heel klein deel van de zwangere vrouwen kan toch ernstig ziek worden, met name vrouwen met risicofactoren zoals bijvoorbeeld obesitas en diabetes. Er groeit wereldwijd de overtuiging dat zwangere vrouwen als zij besmet raken met COVID-19 een iets groter risico hebben op het ontwikkelen van ernstige en kritieke COVID-19 dan niet zwangere vrouwen uit dezelfde leeftijdsgroep. Dit blijkt ook uit cijfers van de Nederlandse registratie van zwangere vrouwen met COVID-19 (Netherlands Obstetric Surveillance System (NethOSS)

Uit onderzoek blijkt tot nu toe dat het coronavirus geen verhoogde kans geeft op een miskraam of een aangeboren afwijking bij het kind. Kijk voor meer informatie op de site van De Verloskundige.

Indien je klachten hebt zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts of plotseling verlies van reuk of smaak, wordt geadviseerd om thuis te blijven en je te laten testen. Bel de huisarts alleen indien je ernstige klachten hebt, bijvoorbeeld hoge koorts of moeizame ademhaling. Kijk voor meer informatie op de site van het RIVM.

Als je werkt in de zorg, op een basisschool of kinderdagverblijf en het niet lukt om 1,5 meter afstand te houden, dan is het verstandig om vanaf 28 weken zwangerschap ander werk te gaan doen. Vraag hiernaar bij je werkgever of bedrijfsarts.

 

POSITIEF GETEST


Ben je positief getest dan horen wij dat graag! Bel doordeweeks naar 0180-769159 en in het weekend naar 06-52070810.

 

VACCINATIE IN DE ZWANGERSCHAP EN TIJDENS BORSTVOEDING


De werkgroep Corona van beroepsverenigingen in de geboortezorg adviseert in het standpunt Vaccinatie tegen COVID-19 rondom kinderwens, zwangerschap en bevalling (22 april 2021) zwangeren zich te laten vaccineren met een mRNA vaccin (Pfizer of Moderna). Dit standpunt is herzien. Eerder werd nog geadviseerd alleen kwetsbare zwangeren zich te laten vaccineren, maar uit grootschalig onderzoek onder andere in de Verenigde Staten blijkt dat vaccinatie geen noemenswaardige bijwerkingen geeft. We verwijzen je voor meer informatie graag naar de site van De Verloskundige.

Het is belangrijk om zelf een weloverwogen keuze te maken of je je wel of niet laat vaccineren tegen het Coronavirus. We verwijzen je graag naar een keuzehulp die jou in deze keuze kan helpen op de site van De Verloskundige.

 

ZWANGERSCHAPSCONTROLES


 • Kom niet naar de praktijk met klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts of plotseling verlies van reuk of smaak. Heeft een huisgenoot verkoudheidsklachten in combinatie met benauwdheid en/of koorts? Ook dan is het advies om thuis te blijven. Neem telefonisch contact op, zodat we de afspraak kunnen verzetten.
 • Desinfecteer je handen bij binnenkomst. 
 • Je mag 1 persoon (bijv. partner of kind) meenemen naar het spreekuur.
 • Kom op tijd en zeker niet meer dan 5 min van te voren.
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand. We hebben dit in de wachtkamer en bij de balie aangegeven met markeringen. Als de wachtkamer vol zou zijn dan verzoeken wij u op de gang te wachten. Houd een kind bij je tijdens het wachten, zodat nauw contact met andere wachtende cliënten beperkt wordt.
 • Het controleschema blijft zoals gebruikelijk. Intakegesprekken en nacontroles kunnen eventueel telefonisch, geef bij de assistente aan wat jouw voorkeur heeft.
 • Bij terugkeer uit een vakantieland waar het reisadvies oranje of rood is, luidt het advies van het RIVM om tien dagen in thuisquarantaine te gaan. We vragen jullie dan ook om afspraken bij ons te verzetten tot na deze tien dagen. Bel onze assistente voor overleg wanneer je denkt dat een eerder consult noodzakelijk is. Kijk op de website Nederlandwereldwijd voor een reisadvies per land.
 • De ziekenhuizen hanteren hun eigen regels. Wat in het ene ziekenhuis mag kan soms niet in een ander ziekenhuis. We zullen dit zoveel mogelijk communiceren wanneer je verwezen zou worden naar een ziekenhuis.
 • De voorlichtingsavonden over de bevalling en het geven van borstvoeding kunnen voorlopig nog niet worden georganiseerd. De presentaties zijn wel digitaal te bekijken op de website van het IJsselland ziekenhuis. https://www.ysl.nl/afdelingen-en-specialismen/geboortecentrum/informatieavond-zwangerschap-bevallen-en-kraamperiode-1-1/.


BEVALLING


 • Je mag zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen.
 • Wij zullen tijdens de bevalling een mondkapje dragen. Bij een thuisbevalling hoeven de barende en partner dit niet. Bij een bevalling in het ziekenhuis dienen de barende en partner bij aankomst en vertrek in het ziekenhuis een mondkapje te dragen. 
 • Het is zowel thuis als in het ziekenhuis mogelijk om in bad te bevallen. 


KRAAMTIJD


 • Standaard komen wij rond dag 2 en 4 na de geboorte op huisbezoek, mits er geen coronaverschijnselen in het gezin zijn. Per situatie wordt bekeken of deze huisbezoeken worden uitgebreid in de kraamweek of dat het contact verder telefonisch plaatsvind. Dit in overleg met jullie en de kraamzorg.
 • Wij dragen een mondkapje tijdens ons bezoek, de kraamvrouw en partner hoeven dit niet.
 • Laat het ons van tevoren telefonisch weten indien er in huis zieke of verkouden mensen zijn.
 • Kraamcentra en ziekenhuizen zullen hun eigen regels hanteren wat betreft bezoek. We kunnen niet anders dan die respecteren..

 

Wij hopen op jullie begrip en medewerking. Ook wijzelf houden onze eigen gezondheid goed in de gaten. Op deze manier zorgen we voor elkaar!

Vriendelijke groet,

Froucke, Lieke, Marloes, Eva, Cora en Liesbeth
Verloskundigen IJssel en Lek