Belangrijke informatie betreffende COVID-19 / Coronavirus


Krimpen aan den IJssel, 14 maart 2020

Beste zwangere,

In verband met de aangescherpte maatregelen rondom het coronavirus willen wij jullie vragen om bij (lichte) griepverschijnselen, koorts (> 38,0 °C) of verkoudheid niet naar de praktijk te komen, maar telefonisch contact met ons en de huisarts op te nemen. Wij kijken dan samen met jullie naar de juiste oplossing. In de meeste gevallen kan een controle prima uitgesteld worden tot de ziekteverschijnselen zijn verdwenen.

Samenvatting van de maatregelen

Voor het spreekuur:

 • Het standaard schema voor de controles wordt aangepast tot het minimaal noodzakelijke, hierbij wordt altijd gekeken naar jullie individuele situatie.
 • Kom zoveel mogelijk alleen naar het spreekuur. Indien dit niet mogelijk is mag er maximaal 1 persoon meekomen. Het maakt niet uit of dit een volwassene of kind betreft zolang ze niet verkouden zijn, hoesten en/of koorts hebben.
 • Voorafgaand aan je afspraak krijg je een telefonisch consult. Daarin bespreken we hoe het met je gaat, welke vragen er zijn en geven we belangrijke adviezen en informatie. Je afspraak op de praktijk gaat wel door, maar zal iets korter zijn.
 • Op de praktijk zullen we dan alleen de lichamelijke controles uitvoeren zoals bloeddruk meten, onderzoek van je buik, hartje luisteren en bloedprikken. Zo houden we de fysieke contactmomenten beperkt. 
 • De echospreekuren gaan vooralsnog door zoals gepland.
 • De intakes worden telefonisch gedaan, evenals de counseling voor prenataal onderzoek indien gewenst.
 • Nacontroles 6 weken na de bevalling gaan we in principe telefonisch doen. Als er lichamelijke controles noodzakelijk zijn dan zullen wij dit op de praktijk doen mits er geen ziekteverschijnselen zijn.
 • Tijdens de controles zullen we de komende tijd geen hand geven.
 • Zorg voor een thermometer zodat je bij klachten je temperatuur kunt opmeten (oor of rectaal). 

Wil je bevallen in het ziekenhuis? Dat is tot op heden geen probleem.
Hierbij gelden momenteel wel de volgende regels:

 • Tijdens de bevalling in het ziekenhuis mag er 1 persoon (partner/begeleider) aanwezig zijn.
 • Bij een poliklinische bevalling (bevalling in het ziekenhuis onder leiding van de verloskundige) wordt jullie gevraagd het bezoek pas thuis te ontvangen en niet op de kraamafdeling.
 • Er mogen geen kinderen en geen kraambezoek komen op de kraamafdeling.
 • Mocht de zorg overgenomen moeten worden door de gynaecoloog, dan willen we weten of je als zwangere of als partner luchtwegklachten hebt en/of in een risicogebied bent geweest en/of contact hebt gehad met een COVID-19 patiënt. Meld het ons als dat het geval is.
 • Ben je onder leiding van het ziekenhuis bevallen dan vragen wij jullie het bezoek tot het minimum te beperken en dit in overleg te plannen met de verpleegkundige van de afdeling.

Voor de kraamtijd:

 • Huisbezoeken in de kraamweek worden per situatie bekeken of deze door kunnen gaan of d.m.v. telefonisch contact. Dit in overleg met jullie en de kraamzorg.

Voor veel gestelde vragen over COVID-19 in de zwangerschap, kun je op website terecht onder kopje .

Om overbelasting van het spoednummer te voorkomen vragen we om voor niet-dringende vragen m.b.t. het coronavirus te bellen naar:

 • Maandag t/m donderdag tussen 08.30 en 16.00 uur op 0180-769159.
  Je krijgt dan de assistente aan de lijn, indien nodig word je dan terug gebeld door de dienstdoende verloskundige.
 • Vrijdag, zaterdag en zondag tussen 13.30 en 14.30 uur op 06-52070810.

Bij dringende vragen of spoed kun je de dienstdoende verloskundige altijd bereiken op 06-52070810. Bij geen gehoor kun je de dienstdoende verloskundige laten oproepen via telefoonnummer 085-7733382.

Achter de schermen nemen wij de nodige voorzorgsmaatregelen en volgen hierbij nauwgezet de adviezen van het RIVM, de GGD en ROAZ.

Er liggen draaiboeken klaar indien zorgverleners ziek worden, zodat zorg gewaarborgd blijft. Ook zijn er protocollen indien een zwangere of bevallende vrouw verdacht wordt van besmetting, of bij bewezen besmetting.

Wij hopen op jullie begrip en medewerking. Ook wijzelf houden onze eigen gezondheid goed in de gaten. Op deze manier zorgen we voor elkaar!

 

Vriendelijke groet,

Froucke, Lieke, Marloes, Eva, Cora en Rieke
Verloskundigen IJssel en Lek