Welkom op de website van Verloskundigenpraktijk IJssel & Lek

Wij zijn een praktijk van vier verloskundigen die zorg verlenen in Krimpen a/d IJssel, Ouderkerk a/d IJssel en Krimpen a/d Lek.

Als praktijk staan wij voor persoonlijke en deskundige begeleiding waarbij de wensen van jou en je partner centraal staan.

Met deze site willen we je informeren over onze praktijk, over wie we zijn en wat je van ons kunt verwachten. Ook is hier algemene informatie over kinderwens, zwangerschap, bevalling en kraambed te vinden, om wellicht al een deel van je vragen te beantwoorden.

Uiteraard zien we je graag persoonlijk op de praktijk wanneer er sprake is van kinderwens en aan het begin van de zwangerschap om nader kennis te maken.

 

CORONA EN ZWANGERSCHAP


Voor zover bekend lijkt het ziekteverloop bij zwangeren hetzelfde als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Je hoeft je dus geen extra zorgen te maken. Ook blijkt het coronavirus geen verhoogde kans te geven op een miskraam of een aangeboren afwijking bij het kind. Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat zwangeren vatbaarder zijn voor het nieuwe coronavirus. 
Indien je klachten hebt zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts of plotseling verlies van reuk of smaak, wordt geadviseerd om thuis te blijven en je te laten testen. Bel de huisarts alleen indien je ernstige klachten hebt, bijvoorbeeld hoge koorts of moeizame ademhaling. Kijk voor meer informatie op de site van het RIVM.

Als je werkt in de zorg, op een basisschool of kinderdagverblijf en het niet lukt om 1,5 meter afstand te houden, dan is het verstandig om vanaf 28 weken zwangerschap ander werk te gaan doen. Vraag hiernaar bij je werkgever of bedrijfsarts.

 

POSITIEF GETEST


Ben je positief getest dan horen wij dat graag! Bel doordeweeks naar 0180-769159 en in het weekend naar 06-52070810.
 

ZWANGERSCHAPSCONTROLES


 • Kom niet naar de praktijk met klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts of plotseling verlies van reuk of smaak. Heeft een huisgenoot verkoudheidsklachten in combinatie met benauwdheid en/of koorts? Ook dan is het advies om thuis te blijven. Neem telefonisch contact op, zodat we de afspraak kunnen verzetten.
 • Desinfecteer je handen bij binnenkomst. 
 • Partners zijn met mondkapje toegestaan bij de vitaliteitsecho, de termijnecho en de groeiecho. Verder bij de intake en op uitnodiging van ons bij speciale controles.
  Kom verder ALLEEN naar de controles. Elk contact levert risico op. Meepraten/kijken via FaceTime mag altijd.
 • Kinderen kunnen helaas NIET meekomen naar de controle. Bij hoge uitzondering mogen kinderen die vast zitten in buggy / kinderwagen meekomen. Graag van te voren overleggen of dit op de desbetreffende locatie  mag.
 • Kom op tijd en zeker niet meer dan 5 min van te voren.
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand. We hebben dit in de wachtkamer en bij de balie aangegeven met markeringen. Als de wachtkamer vol zou zijn dan verzoeken wij u op de gang te wachten.
 • Het controleschema blijft zoals gebruikelijk. Intakegesprekken en nacontroles kunnen eventueel telefonisch, geef bij de assistente aan wat jouw voorkeur heeft.
 • Bij terugkeer uit een vakantieland waar het reisadvies oranje of rood is, luidt het advies van het RIVM om tien dagen in thuisquarantaine te gaan. We vragen jullie dan ook om afspraken bij ons te verzetten tot na deze tien dagen. Bel onze assistente voor overleg wanneer je denkt dat een eerder consult noodzakelijk is. Kijk op de website Nederlandwereldwijd voor een reisadvies per land.
 • De ziekenhuizen hanteren hun eigen regels. Wat in het ene ziekenhuis mag kan soms niet in een ander ziekenhuis. We zullen dit zoveel mogelijk communiceren wanneer je verwezen zou worden naar een ziekenhuis.
 • De voorlichtingsavonden over de bevalling en het geven van borstvoeding kunnen voorlopig nog niet worden georganiseerd. De presentaties zijn wel digitaal te bekijken op de website van het IJsselland ziekenhuis. https://www.ysl.nl/afdelingen-en-specialismen/geboortecentrum/informatieavond-zwangerschap-bevallen-en-kraamperiode-1-1/.


BEVALLING


 • Je mag zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen.
 • Wij zullen tijdens de bevalling een mondkapje dragen. Bij een thuisbevalling hoeven de barende en partner dit niet. Bij een bevalling in het ziekenhuis dienen de barende en partner bij aankomst en vertrek in het ziekenhuis een mondkapje te dragen. 
 • Het is zowel thuis als in het ziekenhuis mogelijk om in bad te bevallen. 


KRAAMTIJD


 • Standaard komen wij rond dag 2 en 4 na de geboorte op huisbezoek, mits er geen coronaverschijnselen in het gezin zijn. Per situatie wordt bekeken of deze huisbezoeken worden uitgebreid in de kraamweek of dat het contact verder telefonisch plaatsvind. Dit in overleg met jullie en de kraamzorg.
 • Wij dragen een mondkapje tijdens ons bezoek, de kraamvrouw en partner hoeven dit niet.
 • Laat het ons van tevoren telefonisch weten indien er in huis zieke of verkouden mensen zijn.
 • Kraamcentra en ziekenhuizen zullen hun eigen regels hanteren wat betreft bezoek. We kunnen niet anders dan die respecteren..

 

Wij hopen op jullie begrip en medewerking. Ook wijzelf houden onze eigen gezondheid goed in de gaten. Op deze manier zorgen we voor elkaar!

Vriendelijke groet,

Froucke, Lieke, Marloes, Eva, Cora en Liesbeth
Verloskundigen IJssel en Lek