Zwangerschap

Je bent zwanger! Gefeliciteerd! Wat nu?!

Vanaf het moment dat je in verwachting bent, heb je waarschijnlijk ontzettend veel vragen. Zwangerschap en geboorte zorgen in korte tijd voor veel verandering. Dat brengt, naast de leuke dingen, ook veel onzekerheid en regelwerk met zich mee. Daar kun je als aanstaande ouder wel een boel informatie, plus wat emotionele steun bij gebruiken.

Als verloskundigen willen wij jullie op een veilige, vertrouwde manier begeleiden en ondersteunen in de tijd rondom de geboorte van jullie kind.

zwangerschap

Eerste afspraak

De eerste afspraak is een intakegesprek waarin we vragen stellen over het zwanger worden en eerdere zwangerschappen, over je eigen gezondheid, de gezondheid van je partner en die van familieleden en over je levensstijl. Het gesprek duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.

Op basis van de eerste dag van je laatste menstruatie berekenen we de zwangerschapsduur en de periode waarin je bent uitgerekend om te bevallen. Handig is om de begindagen van de laatste menstruaties op te schrijven, net als de datum van de zwangerschapstest(en) en wanneer je eventueel gestopt bent met anticonceptie.

Dat zijn heel wat vragen van onze kant. Uiteraard kun je natuurlijk ook zelf vragen stellen of informatie geven over jezelf.

De eerste keer wordt er een afspraak gemaakt voor een termijnecho om de juiste zwangerschapsduur vast te stellen.

Verder wordt je bloeddruk gemeten en controleren we jouw urine de eerste keer op suiker en eiwitten. Bij elke zwangere vindt bovendien bloedonderzoek plaats. Zo wordt de bloedgroep en de rhesusfactor bepaald en wordt het bloed onderzocht op lues (syfilis), hepatitis B en HIV. Ook controleren we of er bepaalde antistoffen in het bloed aanwezig zijn, de zogenaamde irregulaire antistoffen. Dit bloedonderzoek wordt betaald uit je basisverzekering.

Daarnaast vinden wij het belangrijk om ook het hemoglobinegehalte te testen. Dit is een onderzoek naar bloedarmoede. Ook kan het zijn dat we adviseren om bloedonderzoek te doen naar je vitamine D-gehalte, vitamine B12-gehalte en of dat je bepaalde kinderziektes hebt doorgemaakt. Deze onderzoeken vallen onder je eigen risico.

Het luisteren naar het hartje doen we vanaf een zwangerschapsduur van 14 weken.

Graag willen we dat de eerste afspraak bij een zwangerschapsduur van ongeveer 8-9 weken plaats vindt, omdat we je tijdig voorlichting willen geven omtrent prenataal onderzoek.

Vervolgcontroles

Beoordelen van de baarmoeder

Bij elke controle wordt de groei van de baarmoeder nagegaan. Via de buik tasten we met de handen de baarmoeder af. Zo kunnen we controleren of het kind voldoende groeit. In de laatste maanden van de zwangerschap kunnen we de ligging van de baby bepalen. In de laatste weken voelen we naar het indalen van het hoofdje of de stuit. Vanaf een week of 27 controleren we de baarmoeder ook met behulp van een meetlint en meten we het aantal centimeters. Bij elke controle wordt er naar het hartje geluisterd.

De bloeddruk

De bloeddruk wordt elke controle gemeten. De bloeddruk wordt weergegeven in een boven- en een onderdruk (bv. 120/60). Vooral de onderdruk is van belang. Een lage bloeddruk in de zwangerschap kan geen kwaad, maar kan wel vervelende klachten geven, zoals duizeligheid en flauwte. Tegen het einde van de zwangerschap kan de onderdruk wat hoger worden. Een hoge bloeddruk maakt vaak extra zorg voor moeder en kind nodig.

Hoe vaak vindt controle plaats?

Periode Frequentie
8 t/m 24 weken Iedere 4 weken
25 t/m 32 weken Iedere 3 weken
33 t/m 36 weken Iedere 2 weken
37 weken tot de bevalling Iedere week

Als je de 41 weken bereikt hebt en nog niet bevallen bent zullen we die week extra controles laten doen in het ziekenhuis. Er zal een hartfilmpje van de baby gemaakt worden en met de echo gekeken worden naar de hoeveelheid vruchtwater. Met deze twee gegevens beoordeelt de gynaecoloog of de baby het nog naar de zin heeft.

Echoscopie

Termijnecho

Vanaf juni 2005 worden er in onze praktijk termijnecho’s gemaakt. Dit gebeurt na de eerste controle bij een zwangerschapsduur van ongeveer 10-11 weken tijdens het echospreekuur. Deze echo wordt gedaan om te bepalen of de zwangerschapsduur die we berekend hebben ook daadwerkelijk klopt.

13 weken echo

Vanaf 1 september 2021 kun je kiezen voor de 13 wekenecho. Het is dus niet verplicht.

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek en lijkt veel op de 20 wekenecho. De echoscopist bekijkt of het kind lichamelijke afwijkingen heeft. Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, gat in het middenrif, gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten. Ook wordt er gekeken naar de placenta en of het vruchtwater normaal is.

Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap.

Tijdens het intakegesprek zullen we je uitleg geven over dit onderzoek. Wil je meer weten over het onderzoek, wat de verschillen zijn met de 20 wekenecho en wat voor- en nadelen zijn? Klik dan hier.

Wanneer je gebruik wilt maken van de 13 wekenecho, zullen we je hiervoor verwijzen naar echocentrum Bovenmaas Prenataal.

20 weken echo (SEO)

De 20 wekenecho wordt al langere tijd aangeboden aan zwangeren. Net als de 13 wekenecho kun je hiervoor kiezen en is deze niet verplicht.

De 20 wekenecho is een medisch onderzoek waarbij de echoscopist bekijkt of het kind lichamelijke afwijkingen heeft. Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, gat in het middenrif, gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten. Verder wordt er naar de groei van het kind, de hoeveelheid vruchtwater en waar de placenta in de baarmoeder ligt gekeken. In vergelijking met de 13 wekenecho is het kind nu groter en kunnen er meer details gezien worden.

Je kunt de 20 wekenecho laten doen van 18+0 tot en met 22+0 weken zwangerschap.

Tijdens het intakegesprek zullen we je uitleg geven over dit onderzoek. Wil je meer weten over het onderzoek, wat de verschillen zijn met de 13 wekenecho en wat voor- en nadelen zijn? Klik dan hier.

Wanneer je gebruik wilt maken van de 20 wekenecho, zullen we je hiervoor verwijzen naar echocentrum Bovenmaas Prenataal.

Belangrijk:

Helaas kunnen lang niet alle afwijkingen met de 13 en 20 wekenecho gezien worden. Echoscopisch onderzoek geeft dus geen 100% garantie op het krijgen van een gezond kind.

Medische indicatie

Indien er medisch gezien een indicatie is kan er een vroege echo (bij 6-8 weken), een groeiecho (bij 28, 32 en 36 weken) of een liggingsecho (bij 35-36 weken) gedaan worden bij ons op de praktijk.

echo

Gezond leven

Gezond leven is een belangrijk. De manier waarop je eet, beweegt en leeft heeft invloed op de baby. Hier vindt je informatie waar je allemaal op kunt letten.

Kwaaltjes en ziektes

Tijdens de zwangerschap gieren de hormonen door je lijf. Of je het nu wil of niet, je hebt ze nodig om een kind te laten groeien in je buik. Er zit ook een andere kant aan die hormonen, want ze zorgen namelijk voor wat we noemen de zwangerschapskwalen. Vaak kun je beter omgaan met de kwalen als je weet hoe iets komt. Ook kan het voorkomen dat je ziek wordt in de zwangerschap. Hier vindt je een overzicht van de kwaaltjes en ziektes.

Prenataal onderzoek

Je kunt je ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal aangeboren afwijkingen. Dit heet prenatale screening. Je kunt kiezen voor onderzoek naar het Down-, Edwards- en Patausyndroom met de NIPT. Voor onderzoek naar lichamelijk afwijkingen bij het kind kun je kiezen voor een 13 en/of 20 wekenecho. Wij vragen tijdens de intake of je meer wilt weten over deze onderzoeken. Zo ja, dan krijg je daar een uitgebreid gesprek over. Dit heet een counselingsgesprek.

Je krijgt dan onder andere antwoord op de vragen:

  • Wat is het Down-, Edwards- en Patausyndroom?
  • Wat is de NIPT?
  • Wat is de 13 wekenecho?
  • Wat is de 20 wekenecho?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van de NIPT, 13 en 20 wekenecho?
  • Hoe lang duurt het voor je meer weet?
  • Wat kost het onderzoek?
  • Welk vervolgonderzoek is mogelijk als je een ongunstige uitslag zou krijgen?

We raden je aan om voor het gesprek te kijken op de website www.pns.nl. Hier vind je belangrijke informatie en kun je de keuzehulp bewust kiezen invullen.

Andere belangrijke links:

Wat te regelen?

Moeders voor Moeders

In de eerste vier maanden van de zwangerschap bevat de urine van een zwangere vrouw een hormoon dat voor sommige vrouwen een onmisbaar hormoon is om ook zwanger te kunnen worden. Moeders voor moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Je kunt je aanmelden vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent tot de 12e week van je zwangerschap.

Je kunt ook meedoen als je werkt, dan verzamel je alleen de urine op de momenten dat je thuis bent. Alle kleine beetjes helpen! Na aanmelding komt de consulente van de regio bij jou langs voor uitleg en een zwangerschapstest.

Voor informatie en aanmelding kun je:

moeders voor moeders

  • op de website van Moeders voor Moeders kijken
  • bellen naar 088-2780000
  • direct bellen met Ellen van Toor (consulente van deze regio): 06-24575026

Kraamzorg

Meld je voor de 16e week zwangerschap aan bij een kraamzorgbureau. Informeer ook je zorgverzekeraar over je zwangerschap. Vaak biedt je verzekeraar je de mogelijkheid om uit verschillende kraamzorgbureaus te kiezen. De kraamzorg werkt met het Landelijke Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP) en indiceert op grond van je individuele situatie op hoeveel uur kraamzorg je recht hebt. Voldoe je aan bepaalde criteria, dan kunnen wij als verloskundige eventueel extra uren kraamzorg indiceren.

De onderstaande kraamcentra zijn hier in de regio het meest gebruikelijk:

RST Kraamzorg
Vivian Kraamzorg
Kraamzorg Rotterdam
Kraamzorg De Eilanden
Kraamzorg De IJssel logo
Naviva Kraamzorg
De Kraamvogel
Kraamzorg De Waarden
zorgzamekraamzorg
 

Erkenning

Zijn jullie niet getrouwd of geregistreerd partners, maar wil je partner het kindje wel erkennen? Ga dan bij voorkeur vóór 24 weken zwangerschap samen naar de gemeente waar je woont om de erkenning te regelen. Neem beiden een geldig legitimatiebewijs mee. Als je het tijdig regelt kan je partner de baby na de geboorte zelf binnen 3 werkdagen aangeven bij de gemeente.

Zie ook de informatiepagina op Rijksoverheid.nl

Zwangerschapsverlof

Wanneer je werkt voor een werkgever gelden er regels die bij de wet zijn vastgelegd. Je werkgever zou daar van op de hoogte moeten zijn. Je krijgt namelijk 16 weken zwangerschapsverlof, die je zelf kunt schuiven voor en na de bevalling.

Je mag maximaal 6 weken en moet minimaal 4 weken voor je uitgerekende datum met verlof gaan. De overige weken blijven over voor na de bevalling. Ook na de bevalling heb je recht om 10 weken thuis te blijven.

Dit betekent als je 6 weken voor de bevalling bent gestopt en dan overtijd loopt, je uiteindelijk iets langer dat 16 weken verlof hebt. Je kunt aan ons de zwangerschapsverklaring vragen en met je werkgever regel je verlof.

Zwangerschapscursussen

Ons advies luidt: je hoeft niets en je mag alles. We doelen dan op een zwangerschapscursus. Er zijn heel wat mogelijkheden om je voor te bereiden op de bevalling. Het belangrijkste is om je te kunnen ontspannen, ook wanneer je pijn hebt. Een zwangerschapscursus kan je daarbij helpen. Naast de voorbereiding op de bevalling doe je ook oefeningen die je tijdens de zwangerschap helpen en kun je bovendien ervaringen uitwisselen met andere zwangere vrouwen.

Oudercursus - Prettig Bevallen (Krimpen a/d IJssel)

Zwangerschapsgym - Anita van der Zee (Krimpen a/d IJssel)

Zwangerschapspilates - Anita van der Zee (Krimpen a/d IJssel)

Zwangerschapscursus - Oefentherapie Cesar / Mensendieck (Krimpen a/d IJssel)

Yoga - In2yoga (Krimpen a/d IJssel)

Slowrun - FitmetGit (Krimpen a/d IJssel)

Feldenkrais-Yoga voor zwangeren - Ria Heuvelman (Krimpen a/d IJssel)

Zwangerschapscursus - Samen Bevallen (Rotterdam, Gouda)

Inschrijven poliklinische bevalling

Je kunt zelf kiezen waar je wilt bevallen; thuis of in het geboortecentrum in het ziekenhuis. Dat laatste noemen we ook wel een poliklinische bevalling. Wanneer je kiest voor bevallen in het ziekenhuis, dan adviseren wij je je daar in te schrijven. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is het IJsselland Ziekenhuis. Je kunt je inschrijven bij de opnamebalie in het IJsselland ziekenhuis (ma t/m vr 07:00-17:00) of telefonisch via 010-2585150.

Wil je graag in een ander ziekenhuis bevallen, bespreek het eerst even met ons.

Kraampakket en klossen

Bij de zorgverzekeraar kun je een kraampakket aanvragen, als dit in jouw verzekeringspakket zit. Zo niet, dan adviseren wij dit zelf aan te schaffen (Zie tabblad ‘Bevalling’, kopje ‘Benodigdheden’).

Vanaf 37 weken kun je bij thuiszorgwinkel De Vegro bedverhogers, een ondersteek, een douchekruk en matrasbeschermer in bruikleen krijgen.

Kinderopvang

Ben je nu aan het werk en wil je dat na je verlof ook blijven doen, dan is het verstandig nu al na te denken over een vorm van opvang voor je kind. Er zijn vele mogelijkheden zoals de crèche, een oppas aan huis of een gastoudergezin, maar er is beperkt aanbod. Ga daarom vooral tijdig op zoek naar een passend soort opvang voor jullie kind.