Kinderwens

Denk je aan kinderen krijgen? Sta dan eerst even stil bij je gezondheid, leefstijl en werkomstandigheden. Komen er misschien ziekten/erfelijke aandoeningen in de familie voor? Met een goede voorbereiding kun je veel doen om een goed verloop van de zwangerschap te bevorderen.

Veel problemen in de zwangerschap en mogelijk later in het leven van het kind hebben een oorsprong in de eerste aanleg van het embryo en de placenta. Door een gezonde leefstijl kun je de omstandigheden waaronder je zwanger wordt en de zwangerschapuitkomst voor jezelf en je kind positief beïnvloeden.

ZwangerWijzer is een vragenlijst voor jou en je partner, die kan helpen bij je voorbereiding op je zwangerschap. Met deze vragenlijst kun je nagaan of er gezondheidsrisico’s zijn voor jezelf of je toekomstige kind.

Wil je meer informatie? Kijk dan hier of maak bij ons een afspraak voor een kinderwensconsult.

kinderwens

Foliumzuur

Foliumzuur is een voedingsstof die bijzondere aandacht vraagt. Foliumzuur is vitamine B11 en zit in een aantal groenten en volkoren producten. Ook speelt deze vitamine een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat het gebruik van extra foliumzuur in de vorm van een tablet, al vóór en in het begin van de zwangerschap, heel belangrijk is. Door het gebruik van foliumzuur wordt de kans op het krijgen van een kind met een neurale buis defect, ook wel een open ruggetje of open schedel genoemd, kleiner.

Belangrijk:

Stop je met de pil of ander voorbehoedsmiddel en/of is er een zwangerschapswens, begin dan direct met foliumzuur.

De aanbevolen hoeveelheid is 0,4-0,5 milligram per dag. Het is te koop bij apotheek en drogist.

Het mooiste is wanneer je minimaal 4 weken vóór de conceptie/bevruchting begint en pas stopt met 10 weken zwangerschapsduur.

Lukt het niet om meteen zwanger te worden? Blijf dan gewoon foliumzuur slikken. Je kunt het zonder problemen maandenlang gebruiken. In de aanbevolen dosering is foliumzuur niet schadelijk. Ook niet als je de tabletten foliumzuur langere tijd gebruikt.

Gezond leven

Gezond leven is belangrijk, zeker als je van plan bent om zwanger te worden. Het wordt weleens vergeten, maar ook voor de toekomstige vader is dit echt van belang. Hier vind je een overzicht met algemene leefstijladviezen.

Cyclus

Als je zwanger wilt worden, is het handig als je weet hoe je menstruatiecyclus in elkaar zit. Om die reden is het belangrijk dat je de dagen noteert waarop je ongesteld bent. Door te meten van de eerste dag van je menstruatie tot aan het volgende moment dat je ongesteld wordt, kun je de lengte van je cyclus bepalen.

Dat is handig om te weten, want daardoor kun je eenvoudig je vruchtbare dagen berekenen. Die liggen bij verreweg de meeste vrouwen in het midden van je cyclus. Het noteren van de dagen dat je ongesteld bent is ook handig om later als je zwanger bent de datum te bepalen waarop je bent uitgerekend.

De gemiddelde lengte van een menstruatiecyclus is 28 dagen. De meeste vrouwen hebben een menstruatiecyclus die tussen 24 en 35 dagen ligt. Ongeveer een op de vijf vrouwen heeft een onregelmatige cyclus. Vrouwen die regelmatig, om de drie tot vijf weken ongesteld worden, hebben vrijwel altijd een eisprong en kunnen dus zwanger worden.

Vrouwen met een cyclus die korter is dan 21 dagen, of langer is dan 42 dagen worden moeilijker zwanger. Vrouwen met een hele korte of een hele lange menstruatiecyclus wordt daarom aangeraden naar de huisarts te gaan als zij zwanger willen worden. De kans is namelijk aanwezig dat er geen eisprong is.

Als je cyclus regelmatig is, dan kun je makkelijk uitrekenen wanneer je vruchtbaar bent. Veertien dagen voordat je ongesteld moet worden is de eisprong. De vruchtbaarste dagen zijn twee tot drie dagen rond de eisprong, maar de geslachtsgemeenschap zou vanaf vijf dagen voor de eisprong kunnen plaatsvinden om bevrucht te raken.

Kinderwensconsult

Iedereen die een zwangerschap overweegt en meer informatie zou willen om zo gezond mogelijk aan de zwangerschap te beginnen, kan zich bij ons melden voor een kinderwensconsult.

Ter voorbereiding op het consult vragen wij je op de website ZwangerWijzer een vragenlijst in te vullen waarmee je kunt ontdekken of er misschien een risico is voor moeder en kind. Omdat ook de gezondheid van je partner een rol speelt voorafgaand aan een zwangerschap, zijn er twee lijsten beschikbaar. Invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten.

Tijdens het kinderwensconsult krijg je individueel advies over aspecten als alcoholgebruik, voeding, medicijngebruik, mogelijke risicofactoren in de familie en gebruik van foliumzuur. Tevens wordt je bloeddruk en gewicht gemeten. Er is voldoende ruimte om al je vragen te beantwoorden. Indien nodig wordt je doorverwezen.

Het kan zijn dat je al een tijdje probeert zwanger te raken en dat het helaas niet lukt. Neem dan altijd contact op met de huisarts, hij/zij kan je hierover informeren en hiermee verder helpen of eventueel doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Meer informatie

ZwangerStraks en De verloskundige